Olot

La ciutat d’Olot, capital de la Garrotxa, es troba situada a la intersecció de tres petites valls creuades pel riu Fluvià, a 440 metres d’alçada. La seva capitalitat es deu, en part, a la seva posició central dins la comarca de la Garrotxa, l’activitat industrial i comercial, la vida cultural i les circumstàncies històriques.

Viure entre volcans forma part de la quotidianitat dels olotins, i és que la ciutat està situada dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. S’hi troben quatre volcans dels quals destaca el Montsacopa, una talaia al bell mig de la ciutat.


L’arquitectura modernista i els passejos arbrats són els elements de la ciutat que més captiven per la seva bellesa. Encara que també hi trobem altres estils arquitectònics en construccions com el Claustre del Carme (s.XVII) o l’església de Sant Esteve (s.XVIII). A més té altres trets singulars que la fan única en el marc dels Pirineus catalans, com la zona d’aiguamoixos de la Moixina, un indret plàcid i tranquil que sorprèn a qui el visita, sobretot als amants de l’art, que l’identifiquen amb els pintors paisatgistes de l’Escola d’Olot.


La ciutat i el seu entorn, a més, són un exemple de recuperació d’elements vinculats als espais naturals, amb propostes com el jardí botànic de flora autòctona, la xarxa de senders Itinerànnia, les Vies Verdes o el Parc de Pedra Tosca.

Les Festes del Tura, declarades Festa Tradicional d'Interès Nacional, són les festes més esperades pels olotins i per la gent d'arreu del país, durant les quals es pot gaudir d'un gran esdeveniment: veure ballar la faràndula.

Les fires que es porten a terme al llarg de l'any donen a conèixer l'àmplia varietat de productes i activitats locals tant als ciutadans com als visitants. La Fira de Sant Lluc, que se celebra des de 1314, n'és el principal exponent. És la Fira de l’1 de maig, la que dóna la benvinguda a la primavera on aquest any serà un dijous.

Font: Turisme Olot

1r de Maig

La fira 1r de maig és la fira que dóna la benvinguda a la primavera. Cada any es realitzen múltiples activitats pel centre d’Olot, cosa que fa que sigui una de les fires més interessants de veure que es fan a la comarca de La Garrotxa.

Hi sol haver activitats com:

  • Mercat de l’automòbil (nou i d’ocasió)
  • Mercat de roba.
  • Mercat d’artesania.
  • Mercat del col·leccionisme i d’andròmines.
  • Mercat del disc.
  • Mostra de bonsais i suiseki.
  • Concurs de cant d’ocells.
  • Exposició de vehicles antics.
  • Concerts de música.
  • Espectacles de dansa.

Des del 2013 ofereix una nova activitat de caire esportiu que és just el que faltava en aquesta fira de 1r de maig.

On menjar?

Menjar a Olot suposa estar disposat a gaudir dels sentits i d'una cuina intensa, saborosa i consistent, fruit d'un patrimoni gastronòmic molt ric. Les millors virtuts d'aquesta gastronomia es resumeixen amb el que es coneix com Cuina Volcànica, una proposta elaborada per experts que aplega els millors productes i els més significatius de la zona, com els fesols, els cargols, els naps, els escarlots, les tòfones, les patates, etc. Cal tastar, també, els excel·lents embotits casolans, tortells adobats i coques de llardons, les farinetes de fajol i la ratafia, un deliciós licor destil·lat a partir de nous verdes, aiguardent i una bona munió d'herbes aromàtiques.

Font: Turisme Olot

On dormir?

La nostra ciutat es converteix en pol d'atracció en dies com les Festes del Tura, el Cornamusam, la Fira de Sant Lluc, la Fira del Dibuix, el Carnaval, la Mostra de Pessebres, el Mercat de Nadal, la Fira de 1r de maig, la Fira de l'Embotit, els mercats d'artesania, etc.



Tanmateix, Olot s'ofereix al visitant com a punt d'interès per si mateix. Qualsevol dia de l'any és bo per visitar el Museu Comarcal de la Garrotxa, el Museu dels Volcans, el Jardí Botànic, la zona recreativa dels Tussols, els edificis modernistes, les esglésies i capelles, els volcans, els aiguamoixos de la Moixina, els itineraris pedestres, les fonts, els parcs, els jardins,... i una llarga llista de possibilitats.


La Cursa d'anys anteriors


Patrocinadors i col·laboradors